Özel Sektör Borçlanma Araçları
Özel Sektör Borçlanma Araçları ile birikimleriniz Şekerbank’ta değerli!
Özel sektör tahvilleri nedir?
Bu finans kavramı, bankalar ya da diğer anonim şirketlerin çıkardığı borçlanma senetleri olarak tanımlanabilir. Tahviller minimum bir yıl vadeli, iskontolu veya kuponlu olacak şekilde ihraç edilir. İskontolu tahvillerde ihracatçı yatırımcıya vade sonunda tahvilin nominal tutarını öder. Kuponlu tahvillerde ise yatırımcıya belirli vadelerde (3, 6, 12 ay) kupon getirisi sağlanır ve anapara vade sonunda ödenir.
Tahvil ihraçlarında ek getiri oranı nedir?
Tahvillerin fiyatı için temel oluşturan Gösterge Faiz oranı DİBS-Devlet İç Borçlanma Senetleri olarak da bilinen ihraç edilmiş iskontolu gösterge devlet tahvilleri baz alınarak T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından hesaplanır. T.C. Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen DİBS’ler, yatırımcılar açısından riski en düşük sabit getirili menkul kıymetlerdir. Şirketler yatırımcılara ihraç ettikleri tahvillere ilişkin olarak DİBS faiz oranının üstünde ek getiri oranı sunar. Tüm şirketler kurumsal kimliklerine uygun olarak yatırımcılara DİBS gösterge faiz oranının üstünde ek getiri oranı ödeyeceğini taahhüt eder. Belirlenen ek getiri oranı, halka arzdan önce yayınlanan sirkülerde ilan edilir.
Şekerbank neden tahvil ihraç ediyor?
Türk bankacılık sektörünün önemli aktörlerinden biri olan Şekerbank, KOBİ’lerin finansmanlarla desteklenmesi, Türkiye çapındaki yaygın şube ağı, enerji ve çevre yatırımlarına katkıları ve bankanın kendi iç finansal gücü konularındaki uzmanlığına dayanarak tahvil ihraç etmektedir.
Şekerbank tahvilini neden tercih etmeliyim?
Şekerbank tahvili DİBS’lerle karşılaştırıldığında devlet tahvili ve hazine bonosundan daha yüksek getiri imkânı sunmaktadır.
Şekerbank tahvili mevduatla karşılaştırıldığında mevduat faiz getirisine göre daha yüksek getiri avantajına sahiptir. Gerçek kişilere özel sektör tahvillerinde %10, anonim, limited ve komandit şirketlerde %0 stopaj kesintisi uygulanırken bu oran mevduat faiz getirinde %15’tir.
Anapara ve faizi ne zaman alınır?
İskontolu ihraç edilen tahvillere ilişkin anapara ve faiz ödemesi ilgili tahvillerin vadesinin sonunda menkul kıymetin nominal tutarı olarak yatırımcıya ödenir. Yatırımcıya ödenen faiz, yatırım için iskontolu tahvil satın alırken ödenen tutar ile vade sonunda alınacak nominal tutar arasındaki fark kadardır. İskontolu faiz ödemesi vade sonunda tek seferde yapılır.
Kuponlu olarak ihraç edilen tahvillere ilişkin faizler kupon ödeme dönemlerinde yapılırken ana para ödemesi kuponla birlikte vade sonunda yapılır.
Yatırımcı açısından vergilendirmede farklılık var mıdır?
Özel sektör tahvillerinde yatırımcı gelir vergisi stopajından sorumludur. Söz konusu oranlar DİBS oranları ile aynıdır.
%0 stopaj vergi avantajına sahip olan firmaların tahvil getirisi gelir beyanında kurumlar vergisine tabi midir?
Tahvil getirisinde firmalar için kaynaktan stopaj kesintisi yoktur ve %0 stopaj oranı uygulanır. Tahvilden elde edilen faiz geliri üzerinden %20 kurumlar vergisi alınır. Firmanın mevduat olarak değerlendirdiği nakde karşılık %15 stopaj kesintisi uygulanır. Söz konusu stopaj tutarı firmanın kar etmesi halinde kurumlar vergisi beyanından muaf edilir ve %5 kurumlar vergisi ödemesi yapılır.
Kimler tahvil alımı yapabilir?
Şekerbank tahvillerinin halka arzı bireysel ve kurumsal yatırımcılara sadece yurt içinde gerçekleştirilecektir.